Παρασκευή 10 Μαΐου 2013

Βιωματικό σεμινάριο αφήγησης «Πες μου ένα παραμύθι»


Διάρκεια: 10 ώρες (τέσσερις συναντήσεις διάρκειας 2,5 ωρών)
Υπεύθυνη σεμιναρίου - Διδασκαλία: Ανθή Θάνου, αφηγήτρια
Αντικείμενο: Η γοητεία τηςαφήγησης μένει χιλιάδες χρόνια τώρα αδιάπτωτη. Συχνά το παιδί αλλά και ομεγάλος δεν ικανοποιείται απόλυτα διαβάζοντας ή βλέποντας, θέλει να τουαφηγηθούν το ίδιο επεισόδιο, ιδίως μάλιστα αν ο αφηγητής είναι δεινός χειριστήςτου λόγου και των ανεξάντλητων εκφραστικών μέσων της ανθρώπινης φωνής. Ηαφήγηση παραμυθιών αποτελεί ένα συστατικό στοιχείο τόσο της ιστορίας τουελληνικού λαϊκού πολιτισμού όσο και της ζωντανής ελληνικής πραγματικότητας τουπαρόντος.
Οι συμμετέχοντες στο σεμινάριο θα πειραματιστούνκαι θα ανακαλύψουν τον δικό τους τρόπο να αφηγούνται, γιατί κάθε αφηγητής δενείναι απλός μεταδότης της παράδοσης, ασκεί ελεύθερα την τέχνη του. O αφηγητήςμπαίνει στο κέντρο και αναλαμβάνει την ευθύνη της παραμυθίας, της παρηγοριάς,αλλά και της ψυχαγωγίας και της διασκέδασης. Είναι αυτός που θα μιλήσει για τααληθινά πράγματα της ζωής με έναν μη πραγματικό τρόπο. Θα τολμήσει να πει γιατη ζωή, για τον θάνατο και για τον έρωτα, για τις αξίες και τα όνειρα που κάθεάνθρωπος θέλει να έχει. Θα τολμήσει να αφυπνίσει τις ναρκωμένες συνειδήσειςμας.
Μέρες και ώρες μαθημάτων: Τετάρτη 29 Μαΐου,12, 19 και 26 Ιουνίου 2013, 16.00-18.30 Κόστος: 60 ευρώ / 50 ευρώ για φοιτητές, κατόχους έγκυρης κάρτας ανεργίας καιγια όσους εγγραφούν σε περισσότερα από ένα σεμινάρια του ΟΞΥΓΟΝΟΥ. Η αποπληρωμήτων διδάκτρων γίνεται σε τρεις δόσεις.

Δήλωση συμμετοχής με αποστολή σύντομου βιογραφικούσημειώματος στο e-mail: info@oxygono-metaixmio.gr (Θέμα: Βιωματικό σεμινάριο αφήγησης).
Ολύμπου 81, Θεσσαλονίκη

Η Ανθή Θάνου αποφοίτησε το 1993 από τοΠαιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έπειτα από περιπλανήσειςστον χώρο του θεάτρου, της μουσικής, της παντομίμας και του θεάτρου σιωπήςέφτασε στον μαγικό κόσμο των παραμυθιών.
Εκεί αντάμωσε τον Παναγιώτη Κούλελη, αυτοδίδακτομουσικό. Μαζί του, ακολουθώντας τα χνάρια των παλιών παραμυθάδων, δίνειπαραστάσεις για μικρούς και μεγάλους. Συνεργάστηκαν και αφηγήθηκαν παραμύθιαστο Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας Θράκης, στο ΑρχαιολογικόΜουσείο, στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, στο Μουσείο Ελληνικής ΛαϊκήςΤέχνης, στη γιορτή παραμυθιών στην Κέα επί σειρά ετών, στο φεστιβάλ αφήγησηςστον Όλυμπο σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στα Παραμύθια καιΜουσικές του Κόσμου στη Βυτίνα, στη Λήμνο, στο Διεθνές Φεστιβάλ Αφήγησης στηνΚοζάνη, στο Διεθνές Φεστιβάλ Αφήγησης στο Πήλιο και στην Αθήνα και σε πολλάακόμα φεστιβάλ στην Ελλάδα και στην Κύπρο (Πανεπιστήμιο Λευκωσίας). Αφηγήθηκανπαραμύθια σε πολλές θεατρικές σκηνές (ΧΑΝΘ, 3ος όροφος, Θέατρο Όρα, Έναστρονκ.α.) και στα ΔΗΠΕΘΕ Σερρών, Καβάλας και Βέροιας. Συνεργάστηκαν  και παρουσίασαν προγράμματα αφήγησης σεπολλές βιβλιοθήκες της χώρας. Επίσης συνεργάστηκαν σε πρόγραμμα Φιλαναγνωσίαςμε τις βιβλιοθήκες του Έβρου και της Βέροιας.
Η Ανθή Θάνου διδάσκει την τέχνη της αφήγησης καιέχει πραγματοποιήσει σχετικά μαθήματα στο Λαογραφικό Μουσείο Μακεδονίας Θράκηςκαι σε συνεργασία με πολλά γραφεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Είναι μέλος τουΚέντρου Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών και του ΠΟΦΑ (Πανελλήνιος  Όμιλος Φίλων Αφήγησης).  
Τον Σεπτέμβριο του 2007 κυκλοφόρησε το βιβλίο-CD Ούτε’γώ ήμουνα εκεί ούτε σεις να το πιστέψετε από τις μουσικές εκδόσειςPOLYTROPON.